Pitkäaikainen oleskelu ulkomailla; 10 asiaa jotka sinun on syytä ottaa huomioon.

Jotta voi lähteä rauhallisin ja rentoutunein mielin matkalle, kannattanee ottaa hieman asioista selvää etukäteen ja hoitaa kaikki käytännön asiat alta pois. On muutamia asioita joita tulisi ottaa huomioon. Tietenkin me listasimme nämä asiat teille kätevästi!
dfdsghfdhn (1 of 1).jpg

1. ROKOTUKSET JA LÄÄKITYKSET

Riippuen ihan siitä mihin päin maailmaa olet menossa, tulee sinun ottaa selvää rokotusten tarpeestasi hyvissä ajoin ennen matkaa ja käydä ottamassa tarvittavat rokotteet. Joissain maissa on myös tarvetta malarian estolääkitykselle. Samoin jos sinulla on pitkäaikaislääkityksiä tai terveydellisiä ongelmia, niin hoida lääkitys ja reseptit kuntoon (englannin kieliset reseptit mukaan). 

2. PASSI JA PASSIKUVAT

Muistathan tarkistaa, että passissasi on voimassaoloaikaa tarpeeksi pitkälle. Jos ei, niin uusi passi. Kannattaa ottaa mukaan myös ylimääräisiä passikuvia mahdollisia viisumeja varten.

3. KOHDEMAIDEN VIISUMIT JA MAAHANTULOSÄÄNNÖKSET

Kannattaa myös etukäteen hieman selvittää tarvitseeko matkustamaasi kohteeseen viisumia ja jos tarvitsee, kauan sillä saa olla maassa. Joidenkin maiden viisumit voit saada suoraan rajalta, toisiin se täytyy hankkia etukäteen. Monissa Aasian maissa ainakin on myös näytettävä lentolippu pois maasta, joka voi olla vähän hankalaa jos olet reppureissaaja, etkä tiedä vielä tarkkaa matkasuunnitelmaa. Pahimmassa tapauksessa sinua ei päästetä edes lennolle ilman, että sinulla on näyttää poistumislippua maasta. Huomioi myös, että esim. Thaimaassa saat tullessasi lentäen 30 päivän viisumin, mutta tullessasi maateitse tai laivateitse saat vain 15 päivän viisumin. 

4. LUOTTOKORTTI

Jos sinulla ei jo luottokorttia ole, hanki sellainen. Se on hyvä hätäapu matkalla. Jos omistat jo yhden, hanki toinen. Pidä aina vähintään kahta korttia matkassa, äläkä pidä ikinä niitä molempia samassa paikassa. Jos toinen varastetaan, on toinen kortti vielä jäljellä.

5. IRTISANOMISET JA SOPIMUSTEN PURKAMISET

Kuinka pitkä on työpaikkasi irtisanomisaika? Ota selvää. Jos olet vuokralla, muistathan irtisanoa asunnon kuukautta ennen. Muista purkaa kotivakuutukset ja sähkösopimukset. 

6. ILMOITA LÄHDÖSTÄSI

Kauan aiot olla reissun päällä? Esimerkiksi jos olet pois Suomesta yhtäjaksoisesti alle vuoden, niin olet edelleen oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan. Myös tilapäisestä oleskelusta ulkomailla täytyy ilmoittaa Kelaan ja maistraattiin. Mihin haluat postisi tulevan? Ilmoita postiin uusi osoite. Aiotko tehdä töitä ulkomailla ollessasi? Selvitä verotusasiat etukäteen. Ilmoita myös omalle pankillesi lähdöstäsi, etteivät he rupea ihmettelemään miksi maksuja tulee ulkomailta. Pahimmassa tapauksessa he sulkevat korttisi. 

7. MATKAVAKUUTUS

Varmaan tärkein asia on hankkia kunnon matkavakuutus. Vertaile eri firmojen vakuutuksia ja ota kunnolla selvää, mitä mikäkin vakuutus kattaa. Monet suomalaiset vakuutusfirmat antavat vain matkavakuutuksia ajalle joka on enimmillään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti. Ulkomaalaisia vakuutusfirmoja kylläkin löytyy, jotka tarjoavat pidemmän ajan yhtäjaksoista vakuutusta. 

8. BUDJETTI

Jos on rahaa kuin roskaa, niin tätä ei tarvitse edes miettiä. Harvalla meistä tosin on, joten tämä on tärkeä asia, jota kannattaa miettiä. Paljonko sinulla on matkakassaa reissuasi varten? Mihin päin maailmaa olet matkustamassa? Minkälainen hintataso siellä on? Millä lailla tykkäät matkustaa? Kuinka paljon oletat kuluttavasi? Kuinka pitkäksi aikaa oletat rahasi riittävän? Laske, suunnittele, luo budjetti. Jos sinulla ei ole tarvittavaa rahamäärää jo säästössä, niin aloita säästäminen hyvissä ajoin. Toki voit pyrkiä tekemään töitä samalla kun reissaat. Budjetti kannattaa laskea enemmän yläkanttiin kuin alakanttiin. Aina tulee yllättäviä menoja.

9. TAVAROIDEN MYYMINEN/ VARASTOINTI

Voi olla yllättävää huomata, kuinka raskasta on myydä kaikki pois tiettyyn aikarajaan mennessä. Voit toki hankkia jonkin varaston tai pyytää saatko viedä vaikka vanhempien kellariin tavaraa. Kunhan asunto on tyhjänä poismuuttamiseen mennessä. Nyt ei voi vaan kärrätä tavaroita uudesta asunnosta vanhaan, vaan kaikesta pitää päästä eroon. Kirpputorit, facebook- kirpputorit ja tori.fi ovat ainakin hyviä paikkoja tavaran myymiseen. Hyödynnä perhe ja ystävät ja kysele, haluaako kukaan ostaa mitään.

10. HANKINNAT

Kaiken ylimääräisen tavaran myymisen ohessa joudut ehkä tehdä myös uusia hankintoja. Tämäkin riippuu pitkälti siitä, mihin olet menossa ja mitä tekemässä. Jos lähdet vaeltamaan, hanki vaelluskengät hyvissä ajoin, jotta kerkeät ajamaan ne sisään. Tarvitsetko rinkan/ matkalaukun? Valitessasi rinkan, kannattaa myös hankkia jonkinlaisia erilaisia pusseja, joilla erotella tavarat toisistaan rinkassa. Ne helpottavat asioiden järjestämistä ja löytämistä rinkasta ilman, että joudut kaatamaan koko rinkan sisällön ulos. Tarvitsetko kameran, tietokoneen tai muuta elektroniikkaa matkallesi? Tietynlaisia vaatteita tietynlaisiin olosuhteisiin? Missä aiot yöpyä? Tarvitsetko mahdollisesti jonkinlaisen makuupussin mukaan? Mieti mihin olet menossa, ja mitä kaikkea sinne tarvitset ja saatko hankittua sen paikan päältä vai kannattaako hankkia etukäteen. Jos säästät samalla, käytä aikaa hintojen vertailuun ja hanki vain tarvittava. 
 
Toivottavasti tästä listauksesta oli jollekin jotain hyötyä.
Haluatko kuulla tarkemmin nimenomaan miedän omista järjestelyistämme, budjetoinnista ja suunnittelusta? 
Kuulet kyllä. Seuraavissa postauksissa nimittäin!