Miten luoda budjetti reppureissulle?

Budjetti sanana tuo mieleen minulle lähinnä liiketalouden opinnot. Mutta nyt me emme puhukaan mistään firman budjetoinnista vaan oman matkamme budjetoinnista, eli selkeästi ilmaistuna siitä, että paljonko meillä on rahaa ja paljonko me sitä kulutamme.

Nimetön suunn.malli.png

Mistä lähteä liikenteeseen luodessa matkabudjettia?

  • Kuinka pitkäksi aikaa lähdet reissuun? aiotko olla reissun päällä kaksi viikkoa, kaksi kuukautta vai jopa puoli vuotta? Matkan pituus määrittelee aika pitkälti sen kuinka paljon rahaa tarvitset.

  • Millaiseen matkustamiseen olet mieltynyt? Onko vähimmäisvaatimuksesi hotelli täysihoitoineen ja uima-altaineen vai valitsetko halvimman mahdollisen luukun nukkumispaikaksi vai jotain siltä väliltä? Arvioi rehellisesti oma matkustustapasi. Mieti myös mitä kaikkea haluat tehdä reissullasi. Käytkö katsomassa paljon maksullisia nähtävyyksiä tai harrastatko paljon aktiviteetteja?

  • Paljonko kulutat keskiverrosti Suomessa päivässä/viikossa/kuukaudessa? Laske oma keskivertokulutuksesi Suomessa ja pyri suhteuttamaan se kohdemaan hintatasoon. Jos et tiedä ollenkaan, paljonko sinulla rahaa kuluu keskiverrosti, niin nyt on hyvä aika ottaa selvää. Kirjoita muutaman kuukauden ajan ylös kaikki mitä ostat. Helppoa. Tämä on myös hyvää harjoitusta. On paljon helpompaa budjetoida matkaa jos otat jo tavaksi kulutuksesi seurannan.

Olkaamme itse esimerkki tähän postaukseen:

Eli me pyrimme reissaamaan niin pitkään kuin mahdollista, mieluiten vähintään vuoden. Säästämme etukäteen rahavarat ensimmäiselle puolelle vuodelle, jonka jälkeen aiomme suunnata Australiaan tekemään töitä ja hankkimaan lisää rahaa. Ensimmäiset puoli vuotta reppureissaamme Aasiassa, jossa hintataso on huomattavan edullinen verrattuna Eurooppaan. Aiomme yöpyä pääsääntöisesti halvimmissa hostelleissa ja syömme mieluusti edullista katuruokaa. Urheilemme molemmat aktiivisesti, joten kroppamme tosin huutavat paljon ruokaa ja usein. Me siis syömme paljon. Pyrimme matkustamaan muuten pienellä budjetilla, mutta aiomme tehdä paljon aktiviteetteja. Meillä ei ole kiire mihinkään, joten suosimme myös halvempia ja hitaampia matkustustapoja.

Suurimmat menoeräthän ovat majoitus ja ruoka. Arvioimme paljonko olemme valmiita maksamaan majoituksesta yötä kohden. Me pyrimme alle 20 euroon yhteensä molemmilta per yö. Tämä tarkoittaisi kuukaudessa 600 euroa. Tietty tarkoitus on päästä reippaasti tämän hinnan alle, mutta vedän budjetit mieluummin yläkanttiin.

Ruokaan voisi arvioida menevän 10-15 euroa/henkilö/päivä, mikä tarkoittaisi 600-900 euroa kuukaudessa meiltä molemmilta yhteensä. Tiedän. Kuulostaa isolta summalta, mutta tässähän tietty vaikuttaakin se, että tämä arvio on sen mukaan laskettu, että söisimme koko ajan oikeastaan ulkona ja korostan jälleen yläkanttiin arviointia.

Joten majoitus ja ruoka olisi yhteensä 1200-1500 euroa kuukaudelta meiltä yhteensä. Lasketaan tämä ylärajan mukaan, eli sovitaan 1500 euroa. Siihen tulee sitten päälle vielä kaikki matkustuskulut ja aktiviteetit. Pelkästään sillä, että majoitus ja ruoka tulisi maksamaan tuon 1500 euroa kuukaudessa, se tarkottaisi 50 euron päiväbudjettia kahdelle ihmiselle. No sehän on aika korkea päiväbudjetti Aasiassa. Joka tapauksessa jatkamme sillä.

Matkustuskulut pyrimme pitämään mahdollisimman pieninä, mutta aktiviteetteihin meillä tulee menemään rahaa. Emme ole vetäneet tätä summaa mututuntumalla, vaan laskeskelleet myös paljonko meillä mahdollisesti menisi keskiverrosti aktiviteetteihin ja matkustamiseen rahaa, mutta en aio sitä eritellä tässä osiin, koska sittenhän tässä joutuisi paljastamaan paljon suunnitelmia siitä, mitä aiomme reissussa puuhastella. Enkä aio niitä paljastaa nyt.

Joten hyppään tästä vain kömpelösti siihen lopputulemaan, että me laskimme itsellemme 75 euron päiväbudjetin, johon sisältyy majoitus, ruoka, aktiviteetit ja matkustaminen, eli kaikki. Tällä päiväbudjetilla kuukauden rahanmeno sijoittuisi 2250 euroon, mikä tarkoittaisi 13 500 euroa puolelle vuodelle. Tähän summaan kannattaa toki lisätä satasia lisää, tonnejakin jos mahdollista. Aina tulee yllätyksiä ja odottamattomia menoeriä. Reissun päällähän sen sitten rupeaa vasta huomaamaan, kuinka ylä- tai alakanttiin on menonsa budjetoinut, ja tehdä sitten tarvittaessa uudet laskelmat.

Kun olet laskenut rahantarpeesi, niin sitten täytyy enää repiä se raha jostain kasaan. Helppoako? Jollekin on, jollekin ei. Oletko itse hyvä säästämään?