Rokotteet matkalle ja muut terveydelliset asiat

On hyvin eri asia lähdetkö kahden viikon lomalle vai vähintään vuoden reppureissulle kun mietitään mitä rokotteita täytyy ottaa. Myös kohdemaat ja matkustustapasi vaikuttavat siihen mitkä rokotteet ovat oikeasti tarvittavia. Kannattaa ottaa hyvissä ajoin selvää tarvittavista rokotteista. Kerron teille nyt mitä rokotteita me päätimme ottaa ja mistä ja miten hankimme ne ja paljonko ne kustansivat.


Nimetön suunn.malli (10).png

Suomenkielinen sivusto rokote.fi on todella hyvä sivusto, mistä löytyy maakohtaisesti rokotetarpeet. Voit kurkkaa sivuston tästä:

Soitimme kumminkin omalle terveysasemallemme matkailijan terveysneuvontaan. Saimme kattavan neuvonnan ja hyvin informaatiota rokotteista ja niiden tarpeista. Meille laitettiin reseptit kaikista mahdollisesti tarvittavista rokotteista, jotka voimme sitten itse hakea apteekista.  Huom! Ottakaa huomioon, ettei näitä erityisrokotteita aina välttämättä löydy apteekin varastosta valmiiksi. Joten käy paikan päällä kysymässä tai soita apteekkiin ja pyydä tilaamaan tarvitsemasi rokotteet. Niiden saapumisessa menee yleensä pari päivää.

Me aiomme reissata vähintään vuoden Nepalista Kaakkois-Aasian läpi Australiaan. Emme tiedä vielä tarkkaa matkareittiä, mutta on hyvin mahdollista, että välillä eksymme myös kauemmaksi kaupungeista. Eemeliltä löytyi jo hepatiitti yhdistelmä rokote ja minulta A-hepatiitti. Joten minä otin vielä lisäksi B-hepatiitin. Sen lisäksi tälläiselle reissulle päädyimme ottamaan nämä rokotteet:

Lavantautirokote on vain yksi pistos, joka maksoi muistaakseni vajaa 40 euroa. 
Rabies piikkejä tulee yhteensä kolme ennaltaehkäisevässä rokotesarjassa. Meillä hintaa yhdelle piikille tuli noin 80 euroa, eli kolme piikkiä tuli kustantamaan noin 240 euroa. 
Japanin aivotulehdukseen piikkejä otetaan kaksi ennen matkaa. Yksi pistos maksaa 125 euroa, joten kahdelle tulee hintaa 250 euroa.
Malariaan ei ole rokotetta, vain estolääkitys, jota syödään riksialueilla. Malarianestolääkityksiä on erilaisia ja hinnoissa on paljon eroja. Me otimme lääkitykseksi doksisykliiniä, joka tuli maksamaan 25 euroa/ 50 tablettia.    

Fit for Travel- sivustolta löydät hyvin tietoa Malaria-alueista maittain, sekä jopa “malaria kartat”, josta pystyt helposti katsoa missä päin maata on millaisetkin riskit. Tästä vielä linkki sivulle:

Lisäksi Jennan saamat kolme pistosta B-hepatiittia vastaan maksoivat noin 50 euroa per piikki, eli yhteensä 150 euroa.


YHTEENVETO:

  • Puolen vuoden sisällä Jenna sai 9 pistosta; 3 pistosta B-hepatiittia, 2 pistosta Japanin aivokuumetta, 3 pistosta Rabiesta ja yksi pistos Lavantautia. Lisäksi malarianestolääkitys mukaan. Hintaa tälle huville tuli 680 euroa rokotteista ja 25 euroa malarianestolääkityksestä.

  • Viimeisen 3 kuukauden sisällä Eemeli sai 6 pistosta; 2 pistosta Japanin aivokuumetta, 3 pistosta Rabiesta ja yksi pistos Lavantautia. Lisäksi malarianestolääkitys mukaan. Hintaa tälle huville tuli 530 euroa rokotteista ja 25 euroa malarianestolääkityksestä.

YHTEENSÄ: 1210 EUROA ROKOTTEISTA JA 50 EUROA MALARIANESTOLÄÄKITYKSESTÄ.

Kyllä. Kun kuulimme rokotteiden hinnat, niin haukoimme henkeämme ja rupesimme miettimään, että tarvitsemmeko niitä oikeasti. Tulimme kumminkin lopputulemaan, että olemme niin pitkään reissussa ja saatamme reissata paljonkin maaseuduillakin, että emme halua ottaa riskejä. Hinta tuntuu suolaiselta, mutta se on lopulta pieni hinta terveydestä. Oma mielikin rauhoittuu ja tuntuu, että voi reissata huolettomammin, kun tietää hankkineensa hyvän rokotesuojan. 

Mutta joo, tulihan siinä paljon pistoksia puolen vuoden sisällä.

Muut terveydelliset asiat:

Jos lähdet pitkäksi aikaa reppureissaamaan, kannattanee huolehtia kaikki terveydelliset asiat etukäteen.

  • Jos sinulla on pitkäaikais-sairauksia, hoida lääkitys ja reseptit kuntoon. Muista hankkia myös kaikki reseptit englanninkielisinä.

  • Hanki itsellesi myös kansainvälinen rokotekortti mukaan.

  • Milloin viimeksi olet käynyt hammastarkastuksessa? Kannattaa hoitaa hampaat kuntoon ennen reissua.

  • Naiset! Jos viimeisestä gynekologin tarkastuksesta on pidempi aika, kannattaa sekin hoitaa alta pois ennen reissuun lähtemistä. Jos käytät hormonaalista ehkäisyä, kannattaa myös miettiä, mikä on helpoin tapa reissun päällä. Pillerit vai jokin pitkäaikaisehkäisy?

  • Omistatko silmälasit? Milloin viimeksi näkösi on tarkastettu? Tarkastuta näkö, jos tarve. Hanki uudet lasit, varalasit, piilolinssejä yms. mitä tarvitsetkin.

  • Lisäksi rakenna itsellesi matkaan mukaan kompakti ja järkevä ensiapulaukku. Me laitamme myöhemmin postausta omasta ensiapulaukkumme sisällöstä.

Toivottavasti tästä informaatio pläjäyksestä oli jollekin hyötyä! Ja tämähän on ohjeistus vain miten tämä homma hoituu Suomessa ja paljonko nämä rokotteet maksavat nimenomaan Suomessa. Muiden maiden käytännöistä tai hinnoista en tiedä.

Ensi kertaan siis!

(Vain kaksi ja puoli viikkoa lähtöön.. Huisii!)